top of page

Bazen, čak i u listopadu

Dernière mise à jour : 23 mai 2021


Beskonačni, grijani bazen u listopadu! Osvijetljen duginim bojama u noćnim satima. Čini se da nije kraj ljetne sezone i sezone kupanja?! Zar ne 😎 ?!

Ako želite izbjeći ljetne gužve i doživjeti ovaj predivni dio Hrvatske bez teškog traženja parkinga u Makarskoj ili Tučepima, te bez čekanja u redu za trajekt za otok Brač ili Hvar, poželjet ćete godišnji odmor u listopadu. Uz druge pogodnosti, još ćete i uštedjeti, jer u podsezoni cijene su i do 60 % jeftinije.

Temperatura bazena Ville Yanko je 24 - 27 stupnjeva (+/-), ovisno o noćnim temperaturama. Viša temperatura od 27 stupnjeva nije prihvatljiva radi higijenskih razloga. Najniža temperatura varira, ali ako ne možemo osigurati temperaturu bazena višu od 22 stupnja tada ne nudimo uslugu grijanja bazena.

Ako su noći hladnije, teže je zadržati temperaturu jednako visokom, jer bazen ima dvostruki preljev. Bazen se štiti od hladnih noći bazenskim pokrivalom, ali preljevni dijelovi se ne mogu štititi pokrivalom, pa se zbog toga gubi toplina dok voda cirkulira preko njih. Eksperimentiramo i sa gašenjem pumpi preko noći, zadržavanjem vode u mirovanju pod pokrivalima, pogotovu za vjetrovitog vremena. Uspoređujemo i radimo bilješke. Za sada su rezultati dobri :-). Preko noći izgubimo 1-2 stupnja, koji toplinska pumpa danju nadoknadi.


Pokušat ću u nastavku pojasniti postupak i tehnički dio, da bi vi bolje razumjeli kako i što se događa s temperaturom vode u bazenu, ali i kvalitetom vode. U slučaju da ipak ne uspijem objasniti, ili vas zanimaju pojedinosti oko rada bazena Ville Yanko, slobodno se uključite sa svojim pitanjima i komentarima na ovaj članak. Rado ćemo vam odgovoriti.


Bazen Ville Yanko ima ukupnu površinu bazena od 59 m2 (vodena površina 59 m2 plus strojarnica bazena cca 16 m2 plus sunčalište - površina popločene terase oko bazena, cca 40 m2). Količina vode koja stane u bazen iznosi 80 m3.

U strojarnici bazena nalazi se cirkulacijska bazenska pumpa, toplinska pumpa sa vanjskom jedinicom (klimom), sustav za filtriranje vode (backwash), satovi za podešavanje rada pumpi, prekidači za osvjetljenje bazena reflektorima koji mijenjaju boju, sklopke za upravljanje bojama i svjetlima bazena, prateće elektrosklopke, prekidači, radna ploča elektrolize, koja pokazuje razne vrijednosti kao što je PH faktor vode, sol u bazenu i druge vrijednosti koje pokazuju stanje u bazenu. Što je elektroliza, objasnit ću u nastavku. Mi smo u strojarnici bazena smjestili još i satove i prekidače za navodnjavanje vrta, tzv. kap po kap i navodnjavanje trave tzv. kišom.

Cirkulacijska pumpa tjera vodu u krug, što znači da 80 m3 bazenske vode neprestano prolazi kroz otvoreni preljevni dio preko zida bazena (dva puta se preljeva i to jednom preko zida glavnog bazena i drugi put preko zida dječjeg bazena), preko kojeg se voda preljeva i na žalost, hladi, zatim voda dolazi kroz kompenzaciju do toplinskih bazenskih pumpi koje ju griju. Voda se i neprekidno pročišćava jer nakon svakog cirkulacijskog kruga bazenska voda prolazi kroz filtere bazena nakon čega se čista vraća ponovo u bazen.


Sustav za elektrolizu omogućava da čuvamo vodu zdravom tijekom cijele sezone kupanja. Uređaj za elekrolizu omogućava proizvodnju klora od soli (6 kg soli /m3 vode), ali nemojte misliti da imamo morsku vodu, jer je naša bazenska voda sedam puta manje slana od morske. Transformacija soli događa se uz pomoć struje koja razdvaja molekule klora i natrija (sastav soli), a postupak se nastavlja dalje u bazenu gdje se pod utjecajem UV zraka sol ponovo stvara i ponovo prolazi kroz uređaj za elektrolizu, razdvaja molekule klora i natrija, i tako u krug. Čim počme s radom filtriranje, počinje i ciklus transformacije.


Sustav za filtriranje našeg bazena vrši se uporabom pješčanog filtra. Sustav za filtriranje sastoji se od pumpe (popularnog naziva "Backwash pumpa" i električnog ormarića. Filter pumpa obavlja cirkuliranje vode koja se treba reciklirati i pročistiti, a sprečava se i stvaranje algi, itd...da vas ne zamaram daljnjim tehničkim opisima...namjera mi je kazati da je bazenska voda bazena Ville Yanko neškodljiva za ljudski i životinjski svijet.

Dokaz visoke kvalitete vode je i jedna slika (ispod) na kojoj su uhvaćene lastavice u dnevnom letu kako piju vodu iz bazena. Ova naša vodena oaza omogućila je lastavicama i mnogim pticama, pčelama, pa i šišmišima, da u ovom krševitom kraju sa cca 3000 sunčanih sati godišnje, dođu do pitke vode i u vrijeme suše. Usprkos dalmatinskom ljetu, kada bez navodnjavanja ne može preživjeti ni jedna biljka, osim crnogorice :-), mi uspijevamo biti servis biljnom i životinjskom svijetu.



Vidimo se :-)


Smještaj možete rezervirati direktno na našoj stranici: https://hr.makarskarivieravillayanko.com/book-a-holidays-in-croatia

ili malo proguglati o nama na: https://hr.makarskarivieravillayanko.com


Pratite nas i na društvenim mrežama:


























40 vues0 commentaire

Comments


bottom of page